Çocukluk Döneminde Beslenme
Çocuğun zihinsel ve fiziksel sel gelişimini sürdürebilmesi, besine karşı pozitif davranışlar geliştirmesi ve ilerdeki hayatında beslenme adına olumlu alışkanlıklar edinmesi için önemli bir zaman dilimidir.
Besinlerin yeterli ve dengeli tüketimi, çocukların gelişim için ihtiyaç duydukları besinleri almanın temelini oluşturur. Kazandıkları beslenme alışkanlıkları çocukları ileriki dönemlerde etkileyeceği için aileler bu konuda oldukça hassas ve özenli davranmalıdır.
Ergenlik Döneminde Beslenme
İlk ergenlik belirtileri ile başlayıp, büyümenin durmasına kadar devam eden, çocuklukla erişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik döneminin en önemli özelliği hızlı büyüme ve gelişmedir.
İnsan ömründe besin ihtiyacının maksimumda olduğu dönemdir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimleri yetişkinlere oranla daha fazladır. Bu geçiş döneminde kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları hem kısa vadede hem de uzun vadede ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Yeterli Beslenemeyen Çocuk ve Ergenlerde Ortaya Çıkabilecek Problemler
- Büyüme ve gelişme gerilikleri
- Vitamin-mineral yetersizlikleri
- Fiziksel ve mental performans düşüşleri
- Zayıflık veya şişmanlık gibi kilo problemleri
Çocukluk Çağı ve Adolesan Dönemde Beslenme Önerileri
- Kahvaltı günün en önemli öğündür; her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır.
- Kan şekeri dengesinin sağlanması için ana öğün kadar ara öğün tüketimi de davranış haline getirilmelidir.
- Çocuklar tercihlerine göre uygun fiziksel aktivitelere yönlendirilmelilerdir; böylece yapılan aktivite çocukların hem fiziksel hem zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacaktır.
- Sağlıklı beslenme modeli kabul edilen dört yapraklı yoncadaki besin grupları yani süt grubu, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu yeterli ve dengeli miktarlarda tüketilmelidir.
- Yaş, cinsiyet ve kiloya bağlı olarak miktarı değişebilen, özellikle kemik ve diş gelişimi için günde en az 2-4 porsiyon kadar süt ve süt ürünlerinin tüketimi önerilmektedir.
- Sağlıklı büyüme ve gelişim, güçlü bir sindirim ve bağışıklık sistemi için her gün en az 3-4 porsiyon taze sebze veya meyve tüketimi önerilmektedir. Gerekirse sunum tabakları süslenerek meyve sebzenin tüketimi sağlanmalıdır.
- Açıkta satılan, güvenilir ve temiz olmayan yiyecekler satın alınmamalıdır.
- Şekerli, tuzlu hazır besinler veya gazlı içecekler yerine süt, ayran, kefir yoğurt, kuru yemiş ve meyve türü besinlerin tercihi davranış haline getirilmelidir.
Bütün dünyada ve ülkemizde çocuk ve ergenlerin beslenmesine gereken özen gösterilmelidir.