Obezite ve Kilo Kontrolü

Obezite Nedir?

Obezite Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; sağlığı olumsuz etkileyecek biçimde vücuttaki aşırı yağın adipoz dokuda birikmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucunda ortaya çıkan obezite;  yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında yer alan obezite; ülkemizin de temel sağlık sorunlarından biri olmakla beraber diğer sağlık sorunlarının nedenleri arasında da yer almaktadır.

Günümüzde bilgisayar, televizyon karşısında geçirilen süreler uzadıkça, fast&food ağı genişleyip; porsiyonlar büyüdükçe, teknolojinin ve imkanların  gelişmesiyle beraber, günlük hareketler büyük oranda kısıtlanmış ve obeziteye olan yatkınlık fazlasıyla artmıştır.

Obeziteye Bağlı Sağlık Sorunları Nelerdir?

Obezite; sadece fiziksel görüntüyle ilişkili olmayıp beraberinde birçok kronik hastalığa da zemin hazırlamaktadır.Tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, tansiyon, kanser ve psikolojik problemleri de beraberinde getirmektedir.

Obezite Nasıl Saptanır?

Beden kitle indeksi dediğimiz boyumuzun her cm’i başına düşen kilogram miktarının 30kg/cm2’ den yüksek olması, yağ oranının erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üzerinde olması, bel çevresinin erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 88 cm’den yüksek olması ile saptanır.

Obezite Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Obezite tedavisinde kişiye özel beslenme, düzenli egzersiz ve davranış tedavisi bir arada yapılmaktadır. Obezite hakkına bize bilgi veren beden kitle indeksi değeri  18.5 ile 24.9 aralığına çekilmelidir.

Kişiye özel beslenme planında bireyin metabolizma hızını bozan ve farklı hastalıklara zemin hazırlayan şok kalorili diyetler uygulamak yerine verilecek kalori uzman tarafından bilinçli olarak hesaplanmalı ve bireye özgü diyetler hazırlanmalıdır.

Obezite tedavisinde çok önemli olan bir diğer faktör egzersiz tedavisidir. Bireyler egzersiz yaparak kas kütlelerini arttırır ve kilo vermeyi hızlandırırlar. Günde en az 30 dakika, haftada en az 5 gün olmak üzere toplam 150 dakika orta şiddette aerobik egzersiz önerilmektedir.

Kişiye özgü beslenme ve egzersiz tedavisinin yanında yürütülen davranış tedavisi kişilerin ömür boyu sağlıklı yaşaması için gereklidir. Bu tedavi ile bireylerin hayatındaki olumsuz davranışları olumlu davranışlara dönüştürmesi amaçlanmaktadır. Bireyler hem uzmanından hem de ailesinden yardım almalıdır.